BEKREFTER: DET VAR OSLO AP SOM STARTET KRIGEN MOT BILEN

Byrådsleder Raymond Johansen bekrefter at det var Oslo Ap som først kom på ideen om å lage verdens største bilfrie sentrum i en av verdens minste hovedsteder.

Skjermbilde 2019-03-30 kl. 08.50.48.png

I forbindelse med en eiendomsmesse i Cannes der byrådsleder Johansen representerte Oslo kommune med egen stand, ga han nylig et lengre intervju til Finansavisen. I intervjuet tar Johansen på seg alt ansvar for alt som skjer i Oslo, han karakteriserer Ap i Oslo som et radikalt miljøparti og han definerer seg selv som den store general i krigen mot bilen.

- Er det MDG som egentlig har makten i Oslo? 
- MDG har to byråder og gjør en veldig god jobb, men jeg er byrådsleder, og allerede i 1998 programforpliktet Arbeiderpartiet i Oslo et bilfritt sentrum. Ap i Oslo er et radikalt miljøparti. MDG har vel fått både æren og skylden for mye av politikken, og vi burde kanskje hatt mer av æren og skylden selv. Jeg leder jo dette kollegiet, og har godkjent politikken. 

- Motstanderne av vår politikk har valgt å henge den ut som MDG-politikk for å gi et inntrykk av at politikken er ekstrem, og det har i hvert fall bidratt til å styrke MDG ved at de fremstår som handlekraftige. Realiteten er at vi står veldig samlet, sier Johansen. 
- Er det kjernepolitikk for Arbeiderpartiet å stenge byen for biler? 
- Hvis du tenker på å begrense bilbruk i sentrum, er ikke det så veldig kontroversielt. Også Høyre fjernet parkeringsplasser. Det er graden av å bruke pekefingeren i det grønne skiftet som varierer. Vi må utvikle gulroten så folk tar de riktige valgene, men du er også nødt til å gjennomføre noen restriktive tiltak. 

Overfor Finansavisen den 14. mars hevder Johansen at byrådet har bred støtte for sin politikk, også fra næringslivet. 
- Noen bruker veldig lang tid på å dra av plasteret. Jeg mener det er bedre å være tydelig og ikke kommunisere ut fra to munnviker. Vi er veldig tydelige på hva vi vil, og jeg får så mange gode tilbakemeldinger fra næringslivet på det. Vi ønsker å tilrettelegge for næringslivet. Jeg opplever at de er kjempefornøyde med jobben vi gjør.
- Jeg forstår jo bekymringen i et paradigmeskifte vi står overfor i handelsnæringen i sentrum nå. Kjøpevanene endrer seg. Folk handler generelt mindre, men vi har aldri hatt så mange puber og restauranter som nå. Oslo er blitt en konserthovedstad! Det vil alltid være slik at en del typer virksomhet bukker under, og så kommer det andre ting i stedet. Hadde det vært sånn at noen parkeringsplasser histen og pisten ville hindret den nedgangen - det er rett og slett ikke sånn, sier Johansen. 

- Min politiske filosofi har jeg fra den svenske statsministeren Tage Erlander (regjerte fra 1946 til 1969, journ. anm.), som sa: Min oppgave er å bygge dansegulv, så får folk lære seg å danse selv. 

I desember 2016 demonstrerte byrådslederen “dans” gjennom et julekort til sine 50.000 ansatte: https://www.dagsavisen.no/oslo/se-byradslederen-ta-en-hugh-grant-1.897278