DEBATT: - Det er ikke slik at demokratiet faller sammen, hvis de folkevalgte betaler barnevakten sin selv

Når SVs gangsyn blendes av overdreven viktighet

Å se en sosialist først stige til værs med tidenes barnevakt-ordning på ryggen, for så med egen hjelp deise i bakken, føles ikke godt for noen, skriver redaktør Jarle Aabø.

Hele 270 kroner per barnevakt-time krever SVs Sunniva Holmås Eidsvoll dekket av Oslo kommune når hun deltar i et politisk møte der hun får 6102 kroner for å møte opp.

Hele 270 kroner per barnevakt-time krever SVs Sunniva Holmås Eidsvoll dekket av Oslo kommune når hun deltar i et politisk møte der hun får 6102 kroner for å møte opp.


SVs gruppeleder dukket denne uken opp i Nyhetsavisens Ja til bilen i Oslos spalter. Vi hadde da fortalt om et 20 år gammel gullkantet frynsegode Oslo-politikerene hadde fikset for seg selv. Det nye var også at det politikerstyrte «Forretningsutvalget» for første gang mente at barnevakt- og pleieordning trengte en øvre grense for hvor store utgifter en folkevalgt kunne få dekket per dag.

Det fantes altså ingen grense fra før, og utvalget vedtok den til å være 2506 kroner per dag. Ordningens hensikt er å spare folkevalgte for kostnader for å delta i politiske møter. Ordningen må innberettes til beskatning. 

Viktig å vite
Saken skapte selvfølgelig debatt, det ville vært meget underlig hvis denne nyhetssaken ikke endte som en av de mest delte på FB. Hos oss er den lest snart 60.000 ganger. Å skrive om slike frynsegoder er høyst legitimt og dette kan være informasjon velgere ønsker.Nå skal ikke jeg ta stilling til om denne ordningen er sunn eller umoralsk, men det som er like fascinerende hver gang, det er å se hvordan en politiker håndtere sin omdømmeutfordring når det stormer i sosiale medier.

Som når SVs gruppeleder og medlem i samferdsels- og miljøkomiteen setter seg ned og skriver et leserbrev til egen FB-vegg og lokalavisen Vårt Oslo.
- Demokratiet trenger at alle kan delta, også småbarnsforeldre. Jeg håper at det nye bystyret etter valget til høsten har enda flere småbarnsforeldre og at de som trenger det benytter seg av muligheten til å få dekket kostnader til barnepass, skrev sosialisten.

Frivilligheten
Tidsklemmer og travelhet er det mest naturlige i verden. Ingen bør bli politiker for å stadig kjenne på følelsen av å «ligge etter». Folk flest planlegger dog sin fritid i tråd med egen kapasitet. Samtidig er de aller fleste skrudd sammen slik at uansett hva man bruker sin fritid på, så holder man avtaler. Man stiller på treninger, møter og alle andre aktiviteter man gjør før og etter jobb. Det er like frivillig å bli dirigent for skolekorpset som det er å bli kommunestyrepolitiker.

Det er ikke slik at demokratiet faller sammen, hvis de folkevalgte betaler barnevakten sin selv. Og som sikkert de fleste vet så får politikere betalt for sitt verv og for å komme på møtene.  

I Forretningsutvalget ble disse satsene nylig vedtatt:

 Medlemmer av bystyret får 29.292 kroner per år. Deretter 3662 kroner for korte møter og 6102 kroner for et heldagsmøte. Slike rater har neppe dirigenten, og ei heller får hun dekket barnevakt for å delta i frivilligheten. 

SV-byråd, SV-ordfører og SV-gruppeleder. Tre sosialister med barnevakt- og pleiedekning.

SV-byråd, SV-ordfører og SV-gruppeleder. Tre sosialister med barnevakt- og pleiedekning.