DEBATT: – Dette er et nytt bunnivå fra Lan Marie Berg

- At samferdselsbyråd Lan Marie Berg bevisst og aktivt skjuler viktige tall, skaper et stort problem for demokratiet i Oslo, skriver Jarle Aabø.

At politikere bløffer er ikke noe nytt. Den amerikanske president Donald Trump har bevist spesielt gode egenskaper innenfor tant og fjas. Lan Marie Berg har i sin regjeringsperiode utøvd akkurat det samme som Trump. Hun har flere ganger brukt statistikk og rapporter så feil som det går an. Motiv? Fremheve egen suksess basert på fake news.

Fremskrittspartiets Aina Stenersen har de siste ni dager vært på aktiv jakt etter vært vesentlige tall. Bakgrunnen for talljakten er en artikkel publisert av Dagsavisen der journalisten ukritisk lot Berg skryte hemningsløst av påstanden om at antall vintersyklister hadde økt med 26 prosent. Det journalisten ikke fortalte sine lesere, fordi han ikke hadde tallet selv, var hvor mange sykler utgjør veksten på 26 prosent.

Å leke med russiske prosenter har vært sjelden kost i vårt politiske landskap, men MDG ser ikke ut til å nøle et sekund med å misbruke tall og statistikk. En økning på 26 prosent forteller egentlig ingenting uten at de faktiske tallene legges på bordet.

Forrige gang Berg skrøt av sine russiske prosenter kunne nyhetsavisen avsløre at den faktiske økning utgjorde drøye 300 syklister. Årsaken til denne avsløringen var at Bergs byrådssekretær delte de faktiske tallene med oss, og det er altså de faktiske tallene Stenersen nå jakter på.

Først tok Stenersen kontakt med Dagsvisen som hadde publisert propaganda-artikkelen. Der var svaret svært nedslående. Dagsavisen hadde ikke de faktiske tallene skulle det vise seg, og dermed tråkket avisen langt inn i Vær Varsom-plakatens prinsipper om god kildekritikk.

Deretter tok Stenersen kontakt med Bymiljøetaten som var Dagsavisens kilde for Bergs prosent-skryt. Heller ikke Bergs etat kunne imøtekomme bystyrerepresentantens ønske om fullt innsyn i tallmaterialet bak de 26 prosentene.

Som et tredje grep valgte Stenersen til slutt å skrive et formelt brev til byråd Berg. Heller ikke dette har ført til at Stenersen eller Oslos 670.000 innbyggere har fått innsyn i hvor mange flere vintersyklister som er blitt registrert i kommunens telleapparater.

Lan Marie Berg overser totalt spørsmålet Stenersen stilte. Berg valgte heller “å bable” videre om sine russiske prosenter.

Politikere som bløffer med, skjuler eller misbruker tall for å fremelske sin egen suksess fremstår som oftest som fiender av anstendighet og demokratiforståelse. Slike politikere skaper kun økt politikerforakt, samtidig som de gjør seg selv den klassiske bjørnetjeneste. Nemlig å bli mislikt.

Stenersen sier til Nyhetavisen Ja til bilen i Oslo at hun kommer til å forfølge denne saken “to the bitter end”. Det synes vi Stenersen så absolutt bør gjøre. Oslo må få vite eksakt hvor grotesk Lan Marie Bergs lek med russiske prosenter egentlig er.

PS: Les Bergs svar i denne artikkelen: http://jatilbilenioslo.no/nyheter/lan-bergs-russiske-prosenter-grotesk-misbruk-av-tall

Skjermbilde 2019-03-22 kl. 13.18.38.png