DEBATT: - Hele Oslo har blitt et eneste langt ork

1d087f2b-3da0-4901-8a0e-74cb8c909449.jpg

Her om dagen skulle jeg møte noen nede i byen en times tid, for det er jo bare å svippe nedom, ta en kaffe og svippe hjem igjen til bydelen min, skriver Kent Andersen.

Raskt og enkelt, ikke sant? Men ingenting er raskt eller enkelt i Oslo lenger, så jeg ble hjemme og tok det på telefon. Tapte penger for kafeen. Tapt byliv. Et tap for Oslo. Og da slo det meg hvor lite familien vår bruker sentrum nå. Gamle vaner brytes, for vi avbryter stadig oss selv med setninger som dette:

«Skal vi ta en kveldstur på kino…nei…»

«Kan vi ikke bare ta en snartur til…nei…»

«Vi vrenger innom sentrum og tester ut den…nei…»

«Vi bare stopper i sentrum og kjøper en gave på veien til…nei…

«Kan vi ikke ta med barna til sentrum og…nei…»

«Jøss, nå rekker vi akkurat en tur å den restauranten nede i sentrum…nei…»

«Skal vi frese nedom og gå på KarlJohan…nei…»

Herr Nilsen (7).jpg

Alt vi før gjorde i sentrum, gjør vi nå utenfor Oslo sentrum: På Bryn, Alnabru, Vinterbro, Manglerud og Lambertseter. Det begynner å bli en vane. Det er ofte lenger å kjøre, men pytt - det er enklere og raskere: Der får vi parkert. Der er det billig å stå. Der er det lagt til rette for travle barnefamilier. Der føler vi oss invitert og velkommen.Flere i rekkehusområdet føler de samme. Flere har kjøpt en ekstra elbil i tillegg til langtursbilen, så de fortsatt kan svippe rundt uten å bli flådd av den uvennlige byen. 

Oslo sentrum derimot, det har blitt en negativ tanke. Et ork. Det «grønne» byrådet sier «fuck you» til alle som ikke har endeløst med tid til å somle rundt på buss og sykkel. Det har ikke vi barnefamilier. Kollektivreiser fra bydelene er ikke «å svippe» nedom byen. Det er et prosjekt. Å sykle til byen er ikke «å svippe». Det er en treningsøkt. Å stå i køene som byrådet skaper gjør også «svipping» umulig. Oslo sentrum har blitt et ork. Noe negativt.

Herr Nilsen (8).jpg

Dette gjør nok Lan Marie glisende fornøyd, for alt går om planlagt: Å ødelegge for folk som svippet nedom byen med bil en time eller to, gjør jo at det står mindre biler parkert på «danseplassene» hvor hennes stemmekveg koser seg i regn og sludd. Alle som parkerte og spaserte rundt i byen er borte. Krigen mot oss fattige barnefamilier er i ferd med å lykkes, så rikfolk skal få kjøre køfritt. Genialt.

Dette er konsekvensen når hyperarrogante politikere uten barn, tidsklemme eller empati skal omgjøre Oslo til landsbygda og «skape byliv». (I en by som yret av byliv før de grep makta, så det var ingenting å fikse) De ødelegger spontaniteten. De gjør det håpløst å bruke sentrum raskt og enkelt for oss som bor rundt. Barna i byrådet forstår ikke at tusen mennesker, har tusen forskjellige behov, og tusen grunner til å trenge bilen. Derfor svipper vi ikke til byen lenger. Gjør du?

Dessverre lærer også barna våre at Oslo sentrum er et ork. Bare rikfolk som har råd til å stå i parkeringshus er velkommen. Bare rikfolk med privat parkering i sentrum er ønsket. Men det var vel meningen å øke forskjellene sånn, var det ikke? Men ikke tro det blir noe mindre bilbruk altså:

Vi kjører heller gjennom sentrum, eller rundt sentrum på vei til vennligere steder. Når nye bommer kommer vil vi bruke Ski, Sandvika og Lillestrøm enda mer, så kan heller de som stemmer MdG, AP og SV få kjøre køfritt til svindyre parkeringshus, eller tråkke langsomt på sykkel i januarkulda.

Fuck you Oslo, vi svipper et annet sted og bruker pengene våre. 

IMG_2805.jpg