DEBATT: "IOC-pampen" som raserer Oslo Arbeiderparti

- Når man mister en tredel av velgerne, har man som byrådsleder hovedansvaret. Å miste en tredel er en katastrofe for et politisk parti, skriver Jarle Aabø.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Hvem er verst? Jonas eller Raymond?
Man skal ikke være lenge på sosiale medier før slike spørsmål dukker opp. 

Kjellerbunnen
I Oslo er Raymond best av de to.  Da han med unge grønne velgere og trofaste Ap-folk som sov i timen kunne avtale fire år med MDG, danset Johansen seiersdansen høsten 2015 med 32 prosent oppslutning. Nå er kun 19 prosent villig til å stemme Ap i landets hovedstad.
19 prosent oppslutning er veldig lite. Og fallet på 40 prosent er en dokumentasjon på at demokratiet fungerer. Raymonds bomgalger, beboerskatt og rasering av parkeringsplasser er ting folk ikke vil ha. Derfor rømmer velgerne fra Ap.

Herr Nilsen (33).jpg

Ødeleggende retorikk
Velgerflukten fra Ap har vart lenge, men det er ingenting som tyder på at Raymond bryr seg et døyt om det. Hans mantra er at årets valg ikke dreier seg om bompenger. Og han har frivillig gått ut og gitt en garanti for at et stemme til Ap, er en stemme til flere og kostbare bomstasjoner.
Rent omdømmemessig er Raymonds retorikk en suksessoppskrift på hvordan man raskest mulig mister sitt velgertekke. Det er nesten så man skulle tro at Raymond er ”drit lei” hele rådhuset og styrer bevisst mot sin egen og partiets undergang.

Den stygge edderkoppen
Raymond vet selvfølgelig innerst inne at luksusbiler, malingsflekker, utekontorer og Norgesrekord i salting skaper negativ støy, men byrådslederen har viklet seg inn i et spindelvev av elendighet han ikke kommer ut av.
Edderkoppen heter EU, og nettet den har spunnet kalles ”Europas Miljøhovedstad”.
For å vinne prisen som kostet kommunen minst 700.000 kroner lovte Raymond å ta i bruk de mest radikale grep for å sminke Oslo om til et grønt forbilde for hele Europa. Sykkelfelt foran Oslo Rådhus er bare et eksempel på hvor outrert det hele blir når en EU-søknad blir styrende for den praktiske politikken i Oslo. 
Å fjerne parkeringsplasser i Møllergata og erstatte de med utemøbler til nesten 600.000 kroner, eller bygge om et 250.000 kroners utekontor til leskur for geitene på Bogstad Gård er andre eksempler som får ryddige Ap-velgere til å snu ryggen til likhet, brorskap og solidaritet.

dual-logo-2018.png

IOC-kvalitet
Da Raymond fikk sin etterlengtede miljøpris, var han raskt ute å forsynte seg grovt av kommunekassa for å bedrive fest og fjas gjennom hele 2019. Her skulle prisen feires i 365 dager til ende, og 112 millioner kroner ble satt inn på partykontoen. Byrådslederen sørget også for å få sitt eget budsjett på 4,2 millioner kroner. Hva Raymond skal bruke denne summen på er ikke synliggjort, men det lukter mottagelser og kanapeer. 

Nordmenn er fortsatt et rimelig nøkternt folkeslag. Det var pengesløsingen i IOC som gjorde at vi som har arrangert verdens beste OL, ba IOC dra ditt pepper´n gror da folket avviste idrettspampenes sterke OL-begjær. Det er fint lite som skiller IOC og Oslo byråd når det kommer til sløsing, misbruk og vanskjøtsel av andres penger. Du må nesten være helt IOC i hodet når du tillater at det står parkert en luksus-Jaguar med innlagt privatsjåfør i Rådhusgarasjen. 

Skjermbilde 2019-06-10 kl. 10.38.25.png

Skal lenger ned
I 2015 stemte 102.000 velgere på Oslo Ap. Ved samme totale stemmetall svarte bare 61.0000 at de nok engang ville stemme på Raymond. 39.000 velgere har bare blitt borte, og det er ingenting som tyder på at bunnen er nådd.  Raymonds ettermæle vil bli historien om en rørelegger som raserte Arbeiderpartiet. 

PS: I fjor mente Ap-leder Jonas at Oslo var et utstillingsvindu for hele arbeiderbevegelsen, Konge og fedreland. Kjell-Magne Rystad skrev en kronikk om dette:

https://www.nettavisen.no/meninger/kjellmagnerystad/derfor-har-store-skiftet-utstillingsvindu/3423510856.html