DEBATT: - Rydde opp i frynsegodene til de folkevalgte i Oslo før valget?

Avsløringene om Oslo-politikernes gullkantede frynsegoder skaper krasse reaksjoner. At bystyrerepresentantene forsvarer sine privilegier, goder de selv har vedtatt, er naturlig. Klokt er det neppe, skriver Jarle Aabø.

Skjermbilde 2019-06-08 kl. 18.07.50.png

Så langt kakler bystyrerepresentantene som blinde høner, for å tillate å sette ting på spissen. 
- Jeg må ha 1,3 millioner i lønn, fordi jeg har det så travelt, klukkes det fra baksetet i en Jaguar.  
- Demokratiet trenger at alle kan delta, også småbarnsforeldre, skriver en SV-politiker, som leverer kvittering for barnevakter, i et forsvarsinnlegg i lokalavisen. 

Rundt grøten?
Andre politikere er bare opptatt av å forklare hvordan ordningen virker og hva den inneholder.  Og ikke minst snakker de om hvem som ikkeer omfattet av frynsegodene. Så langt har ikke en eneste politiker i Oslo debattert de aktuelle frynsegodene ut i fra problemstillingen at de kanskje bør skrotes eller justeres?

Akseptabelt?
Er det rimelig at kommunepolitikere skal ha Jaguar med privatsjåfør eller tjene for eksempel hele 112.000 kroner i møtegodtgjørelse hvert år bare fordi representanten møter opp fysisk for å stemme i bystyresalen eller delta i politisk behandling av saker på vegne av byens befolkning? Hadde det holdt med gratis drosje?

Ukultur?
Det er grunn til å hevde at dagens politikere tøyer strikken i det som var et positivt system som skulle sikre "vanlige" folks muligheter til å kunne delta i styring av en kommune. Det skulle ikke stå på pengene i gamle dager. Det vil ikke få merkbare konsekvenser for noe menneske noe sted, hvis dagens politikerne begynte å betalte sine barnevakter selv. 

Snakk høyt?
Debatt om hva politikerne driver med er veldig viktig i et demokrati, og siden politikerne ikke ser seg selv utenfra kunne man foreslått det umulige:

- Det legges frem to lønns- og frynsegodepakker for lokal folkeavstemming en gang i året. 

Forakt?
Debatten som går i sosiale medier tyder på at uten en grundig frynsegode-debatt vil det komme en mørk sky av forakt drivende inn over Oslo å legge seg langvarig over Oslo Rådhus. Denne skyen kan politikerne blåse bort, men da må de gjøre noe nå.