DEBATT: - Så lei hets og hat fra de rødgrønne

Å bli kalt jødehater, kvinnehater, muslimhater og homohater er ikke spesielt hyggelig. Ei heller den falske påstanden om at vi driver en hets- og hatavis, skriver Jarle Aabø.

Bystyrerepresentant Eivind Trædal har skrevet en serie hatefulle ytringer i sine sosiale medier, også mot Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo.

Bystyrerepresentant Eivind Trædal har skrevet en serie hatefulle ytringer i sine sosiale medier, også mot Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo.

Skjermbilde 2018-06-18 kl. 11.55.37.png

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo har i flere måneder vært utsatt for en hatsk og løgnaktig kampanje fra MDG i Oslo. Den ene grønne politiker etter den andre har i sine sosiale medier kastet ut sitt griseri for å ramme noe de ekstremt og sterkt misliker, nemlig nyhetsjournalistikk rundt det MDGS samferdselsbyråd Lan Berg driver med i Oslo. 

Det er helt normalt å ikke like kritisk journalistikk, men det er ganske unormalt å bruke dette engasjementet til å spre løgner om den samme nyhetsavisen. 

Trivielle ting
Jeg har enten som journalist eller blogger/meningsytringer deltatt i den offentlige debatten siden 1981. Jeg har uttalt meg om de mest "sensitive" saksforhold, og jeg har bevisst valgt et presist språk. Dette har aldri ført til personangrep eller spredning av løgn og fanteri. 

Men nå, når Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo skriver om noe så ufarlig som biler, trikker, busser, veier, utekontorer, sykkelhoteller, tog og bompenger, da mister noen forstanden og vrenger ut av seg saker og ting de neppe har lært hjemme.

Sentrale rødgrønne
Disse noen, som tydelig er inspirert av Norges største nettroll bystyrerepresentant Eivind Trædal, viser det totale fravær av etterrettelighet og saklighet. Selv om de er få, så brøler de så høyt at de høres av mange. De gyver løs på Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo  med løgner og fjas, og rakker ned på FB-gruppens 23.000 medlemmer. 

Selv er jeg av fremtredende MDG-politikere og andre "synsere" blitt omtalt som jødehater, kvinnehater, muslimhater, homohater og for å ikke glemme påstanden om at jeg er elendig firebarns-pappa. 

Andre har begått andre personangrep i sosiale medier som ikke egner seg på trykk, og noe av det verste er den grove påstanden om at vi publiserer drapstrusler. 

Les Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo og se selv at det vi driver med er kun klassisk journalistikk www.jatilbilenioslo.no. Les gjerne også alle de tusen hovedinnleggene på FB-gruppen “Ja til bilen”.

Besøk fra Drammen
Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er ikke, og har aldri vært en hets- og hatavis slik MDG´ere hevder. I den forbindelse passer det å dele en fersk historie:

23. oktober fikk jeg besøk av to vel forberedte journalister som driver sin egen podcast. I over to timer ble jeg intervjuet av de to som hadde gransket både nyhetsavis og FB-gruppe. 

Midtveis ut i intervjuet tillot jeg meg å stille et spørsmål til de to intervjuerne, MDGs vara-bystyrerepresentant Espen Jørgensen og styremedlem i MDG Drammen, Herman Ekle Lund:

- Er dere enige med Eivind Trædal som løper rundt på Twitter og hevder at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er en hets- og hatavis?

- Nei, det er vi ikke enige i, svarte de to MDG-journalistene. (sitatet er godkjent).

Et felles problem
Som kjent kan ingen aktør på FB verne seg mot upassende innlegg, fordi kommentarfeltene ikke kan forhåndsmodereres. For vår del betyr det at vi har 15 moderatorer som sletter upassende innlegg i kommentarfeltene raskt og løpende. Vi tar altså ”hets- og hat” på ramme alvor og vi tar sterk avstand fra dette. Personer som bedriver slikt blokkerer vi, og per nå er 86 troll kastet ut av våre spalter.

Mens vi sletter upassende innlegg etter få sekunder eller minutter, synes det som om at andre aviser og medier ikke moderere sine kommentarfelt i det hele tatt. I fjor gransket likestillingsombudet FB-veggene til NRK og TV2. Ombudets konklusjon var at 10 prosent av alle kommentarer var hatefulle, så upassende innlegg i kommentarfeltene er et samfunnsproblem som gjelder for alle. Men, upassende innlegg i kommentarfeltene gjør verken Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo, NRK eller TV2 til en ”hets- og hatavis”.

Skjermbilde 2018-10-31 kl. 11.58.27.png
Skjermbilde 2018-10-31 kl. 14.14.21.png