DERFOR BØR DU STEMME PÅ RAYMOND JOHANSEN

Her gir vi deg 10 grunner for å stemme Oslo Arbeiderparti og Raymond Johansen.

(Foto: Sturlason)

(Foto: Sturlason)

1) Byregjeringssjefen Raymond Johansen
Allerede kort tid etter valget i 2015 ble det klart at Raymond Johansen ville sette en egen standard. Å være leder for et byråd var rett og slett ikke bra nok for Raymond. Nei, Byregjering skulle det være. Dette er i strid med kommuneloven, men Raymond ville ikke gi seg før kommunalministeren satte foten ned. Det pompøse byregjeringstullet ble et stort personlig nederlag for Raymond Johansen.

2) Boligbygg-skandalen
Et område hvor det rødgrønne byrådet virkelig skulle gi gass var kjøp av kommunale boliger. Her ble både leiligheter og bygårder kjøpt hals over hode, med den følge at kommunen betalte for mye. Lure eiendomsbaroner med tvilsom forretningsførsel tjente mange millioner. Kommunens kontrollapparat fra Boligbyggs styre, byråd Geir Lippestad og Kommunerevisjonen sviktet. En av Boligbyggs innleide boligkjøpere og en eiendomsinvestor er siktet av Økokrim mens Boligbyggs styre, administrasjon og byråd Lippestad har måttet gå av. Skandalen har kostet kommunen minst 100 millioner

3) Byrådslederens bror ansetter slektninger i Omsorgsbygg
I en annen kommunal eiendomsetat, Omsorgsbygg, drev broren til byrådsleder Raymond Johansen den reneste nepotisme ved å ansette egne familiemedlemmer. Etter at flere varsler om dette hadde blitt sendt over en lengre periode ble leder for etaten, og altså byrådslederens bror Per Morten Johansen, tvunget til å gå av i 2018.

4) Milliardsmell på oppkjøp av Hafslund
Blant de største økonomiske blunderne er kommunens oppkjøp av strømleverandøren Hafslund. Klønete fremgangsmåte har her gitt kommunen en kraftig smell i retten og vil koste milliardbeløp. Geir Lippestad, som altså måtte gå av på grunn av Boligbyggskandalen, klarte kunststykket å uttale at når kommunen må betale høyere pris viser det at selskapet er mer verdt og at det er bra for kommunen. Med denne logikken bør man i alle fall ikke handle på salg.

5) På trynet med eiendomsskatten
En prestisjesak for byrådet var å få innført eiendomsskatt. Denne ble utformet med et stort bunnfradrag og dermed skreddersydd for å ta «rike» opposisjonsvelgere på Vestkanten. En skatt som rammer kun en mindre del av huseierne på denne måten er på kanten av loven, men kommunen slapp så vidt unna med det i retten. I gjennomføringen gikk kommunen derimot på trynet da eiendomsskatten for 2016 var utskrevet for sent og var dermed ulovlig. For 2017 har kommunen tatt ulovlig høy skattesats. Kommunen er dømt til å tilbakebetale 250 millioner for 2016 og har tilbudt å tilbakebetale 150 millioner for 2017, altså til sammen 400 millioner kroner.

6) Udemokratisk Bilfritt byliv
Den største striden har stått om samferdselspolitikken. I samferdsels- og miljøpolitikken har MDG fått frie hender til å gjennomføre prestisjeprosjektet Bilfritt byliv. Dette gjøres ved at gate for gate ryddes for biler og parkeringsplasser lenge før noen overordnet plan med konsekvenser er utredet og vedtatt. Denne udemokratiske gjennomføringen skapte også bråk internt med den følge at lederen for prosjektet fikk sparken da han ikke uten videre ville gjennomføre prosjektet på denne måten.

7) Sløsing på råtnende utekontor og veggmaling på asfalten
De ulike tiltakene i Bilfritt byliv er en skandale i seg selv. Byrådet har sløst penger i øst og vest på den ene gateinstallasjonen som har vært mer latterlig enn den andre. Både estetiske hensyn, praktisk utføring og kvalitet har feilet totalt i mange tilfeller. Mange millioner kroner har blitt brukt til å erstatte parkeringsplasser med råtnende utekontorer, prikker på asfalten malt med veggmaling, rustende jernkasser begrodd med ugress og mye annet tull.

8) Ville bruke 118 millioner på å feire seg selv
Oslo ble utnevnt til Europeisk miljøhovedstad 2019. Dette ønsker det sittende byrådet å feire noe grenseløst. Her er det lagt opp til en lang rekke aktiviteter hvor hovedformålet helt klart synes å være å overbevise byens innbyggere om hvor fortreffelig egen politikk er. En liten nesestyver ble tildelt byrådet da opposisjonen og støttepartiet Rødt kuttet betydelig i festbudsjettet i revidert budsjett før sommeren.

9). Betalte bloggere millionbeløp for å skrive fake news
Tidlig på sommeren ble det kjent at Oslo kommune har betalt millionbeløp til unge bloggere, eller influensere som det nå heter, for å fortelle om hvor klimasnille de er. Deriblant 17 år gamle Herman Dahl som har reist med fly verden rundt. Ingen flyskam der nei. Betalt klimasludder som overhodet ikke passer med avsendernes levde liv kan ikke kalles annet enn fake news. På skattebetalernes regning med det formål å overbevise de unge om fortreffeligheten av byrådets politikk.

10). Venninneoppdrag fra Klimaetaten
På forsommeren i år ble det kjent at Klimaetaten som er styrt av tidligere SV-politiker Heidi Sørensen har brukt hele 30 millioner kroner på PR-hjelp. Det delikate i saken er at Sørensens partivenninne satt på andre siden av bordet og at avtalen hadde vokst betydelig i omfang, fra 12 til 30 millioner, uten at kommunen hadde gjort noen ny utlysning. Dette er en svært tvilsom praktisering av anbudsreglementet og gir inntrykk av kompis-business.

(Ført i pennen av Kjell-Magne Rystad).