Eivind Trædal skaper Oslo om til sitt barndomshjem - en bilfri øy

MDGs bystyrerepresentant har en bitte liten øy som forbilde for sin samferdselspolitikk. På den øya vokste Eivind Trædal og byråd for byutvikling Hanna Elise Marcussen opp. - Så vi har jo fleipet mye med det, at vi har lyst til å forme Oslo i Sandøyas bilde, denne øya med 230 innbyggere. Det er en liten forskjell i størrelse, men vi tror det er mulig, i følge Trædal.

Skjermbilde 2019-01-04 kl. 11.02.53.png

I 2016 holdt en av MDGs mest omdiskuterte politikere en tale for byggindustrien i Norge. Her fortalte han om å vokse opp på en bilfri øy i et arkitekttegnet hus. Det er nettopp dette barndomshjemmet Trædal og byrådene Hanna Elise Marcussen og Lan Marie Berg er i full gang med å gjennomføre overfor Oslos befolkning.
Ap-byrådet har som kjent hatt stor suksess innenfor Ring 1 med sin krig mot bilen. Der er nå alle parkeringsplasser fjernet av byrådet.

Under bildet av Sandøya kan du lese Trædals tale til byggindustrien i Norge.

Skjermbilde 2019-01-04 kl. 11.13.13.png

- Mitt navn er Eivind Trædal, jeg er bystyrerepresentant for miljøpartiet de grønne i Oslo og sitter i helse -og sosialkomiteen.

- Jeg har da vært veldig mye med de siste årene på å utvikle den politikken som vi nå for lov til å være med på å gjennomføre i byen.

- Jeg og byråden for byutvikling er fra samme sted i Norge, nemlig Sandøya utenfor Tvedestrand. Et sted som jeg føler er, det er litt flåsete, men det er nesten modellen for hvordan vi skal ha det.

- Det er da en bilfri øy, alle sykler over alt, så må man jo kjøre bil når man kommer over til landsiden, men jeg har hvert fall opplevd hvordan det er i et bilfritt samfunn, så ingen kan ta oss på det.

- Jeg har også vokst opp i et hus som var arkitekttegnet, veldig flaks der, som var perfekt i harmoni med omgivelsene. Tomta utgjorde en organisk del av huset, man kunne gå ut og inn på to plan og ut i skogen. En veldig flott, naturnær, grønn og bilfri plass å bo og vokse opp.

- Så vi har jo fleipet mye med det, at vi har lyst til å forme Oslo i Sandøyas bilde, denne øya med 230 innbyggere. Det er en liten forskjell i størrelse, men vi tror det er mulig. 

Skjermbilde 2019-01-04 kl. 11.20.31.png

Sandøya har sin egen hjemmeside og der beskrives Trædals oppvekststed slik:

- Sandøya er nesten bilfri. Her er ca. 7 km. med bra gammeldags bygdevei. Den er smal og vakker og godt egnet for trillebårer, sykler og traller. Landpostbudet bruker en firehjuling, og vi har traktorer og "Lillebil" som kjører varer for butikken. I tillegg til veien går det stier på kryss og tvers, der en kan bevege seg til fots, og oppleve hvordan omgivelsene skifter, fra knopptang til trollskog.

Les mer om Sandøya her: https://www.sandoya.no

Her kan du se og høre Trædals innlegg: https://livestream.com/accounts/4952890/events/4951512/videos/114975696/player?autoPlay=false&height=360&mute=false&width=640