Eivind Trædal tatt i falsk anklage om drapstrusler av Dagbladet

Bystyrerepresentant Eivind Trædal (MDG) hevdet overfor Dagbladet at lesere av Ja til bilen i Oslo driver med drapstrusler i avisens spalter på FB. Da Dagbladet ba den folkevalgte om dokumentasjon, trakk Trædal sin uttalelse.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Å beskylde personer for å fremme drapstrusler i sosiale medier er svært grovt. Årsaken er såre enkel. Å drapstrue noen er straffbart, og dette har en strafferamme på seks års fengsel.

Her er Trædals skriftelige uttalelse til Dagbladet, det vil si de Trædal-sitatene Dagbladet sendte oss, der han omtaler leserne slik:

- Tilhengere sprer navn og bilder og drapstruer dem inne på «Ja til bilen i Oslo»-gruppa på Facebook.

Da vi ble gjort kjent med dette sendte vi en mail til Dagbladets redaksjon:

“Det er en ting jeg må vite før vi svarer. Jeg trenger dokumentasjon fra DB/Trædal om at noen er drapstruet i våre spalter. Vi er som kjent ikke kjent med at dette har skjedd hos oss. Hvis det skulle vise seg at det har vært fremlagt drapstrusler i våre spalter på nett eller FB er dette en svært alvorlig sak. Siden ingen fra vår side kjenner til dette trenger vi dokumentasjon, eller at Dagbladet bekrefter at Trædals påstand ikke blir publisert.”

Heldigvis viste Dagbladet forståelse for at det bør ligge tung dokumentasjon til grunn før man beskylder folk for å ha begått straffbare handlinger. Da Dagbladet kontaktet Trædal og ba bystyrerepresentanten om dokumentasjon for drapstrussel-påstanden trakk Evind Trædal sin uttalelse.

Oppdatering: MDGs bystyrerepresentant, rådgiver for MDGs gruppe på Stortinget og medlem i byutviklingskomiteen på Oslo Rådhus Eivind Trædal gir i kveld denne kommentaren på sin FB-vegg:

Skjermbilde 2019-01-03 kl. 18.27.23.png

Kommentar: De gamle skjermdumpene Eivind Trædal oversendte Dagbladet var upassende innlegg som vi slettet sekunder eller minutter etter at de ble publisert. Ingen av innleggene hørte hjemme i våre spalter, og derfor ble de altså slettet. At en bystyrerepresentant bruker slettede kommentarer fra en FB-vegg ingen kan forhåndsmoderere for å bevise “noe” er ufint.

Skjermbilde 2019-01-03 kl. 19.36.49.png

Kommentar: Vi har nå påført riktig bilde-byline siden bildet var merket kun som “privat” flere steder på nett..

Skjermbilde 2019-01-03 kl. 20.55.14.png
Skjermbilde 2019-01-03 kl. 20.55.27.png
Skjermdump fra Trædals tale til norsk byggindustri i 2016.

Skjermdump fra Trædals tale til norsk byggindustri i 2016.