Gullkantet Ruter-sjef klar lønnsvinner i Norge - tjener 2,3 millioner

Nesten 2,3 millioner kroner fikk Ruters toppsjef i lønn i 2017. På åtte år steg lønnen med 33 prosent. Snitt lønnsvekst i Norge var 22 prosent.

Bernt Reitan Jenssen

Bernt Reitan Jenssen

Samtidig er Ruter-sjefen også lønnskongen blant kommunale toppledere. Ifølge SSB var snittlønnen i 2017 for en kommunal- eller fylkesleder 1,1 millioner kroner.

Administerende direktør Bernt Reitan Jenssen kunne altså som “best i Norge” håve inn i en total godtgjørelse på nesten 2,3 millioner kroner.

Ruter er et aksjeselskap som eies av Oslo kommune (60 prosent) og Akershus fylkeskommune (40 prosent), og det planlegger når og hvor all kollektivtrafikk i Oslo og Akershus skal gå og det samler inn alle billettinntektene på vegne av eierne.

Det er Ruters styre som bestemmer lønnen til administerende direktør. Siden 2010 har selskapet hatt flere forskjellige styreledere og i sommer tok Sigurd Grytten over styreleder-klubben. Om det betyr fortsatt lønnsfest for Ruter-sjefen vites ikke, men Grytten er mest kjent for å være tidligere Ap-politiker og nå PR-rådgiver og 20 prosents eier i PR-selskapet Zynk.

Han eier også alene selskapet SKG AS. I 2017 hentet han derfra ut tre millioner kroner i utbytte.

Fra 2010 til 2017 steg Rutersjefens lønn med 563.934 kroner - fra 1.704.902 til 2.268.836 kroner. I ansettelsesavtalen heter det at han har ett års etterlønn med seks måneders arbeidsplikt ved oppsigelse. Det innebærer en fallskjerm på 1,13 millioner kroner.

Les mer om Ruter i selskapets årsrapporter: https://ruter.no/om-ruter/rapporter/arsrapporter/

I sommer ble Sigurd Grytten valgt til leder for styret i Ruter AS og Mariann Hornnes til nestleder.

I sommer ble Sigurd Grytten valgt til leder for styret i Ruter AS og Mariann Hornnes til nestleder.