FAGFORBUNDET: Helt greit å spørre jobbsøker om sitt forhold til byråd Lan Berg

Det mektige Fagforbundet går nå ut å forsvarer praksisen om at en kommune når som helst kan spørre en jobbsøker om hva den mener om politisk ledere.

29932-ef1d69f366fbb140601e738e83a9f4de.jpg

I romjulen kunne Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo fortelle at en søker til en driftsleder-stilling i Brann- og Redningsetaten fikk to spørsmål om byråd Lan Berg. Etaten er underlagt politisk styring fra den samme byråden. Dette ble jobbsøkeren spurt om:

1) - Når man jobber i Oslo kommune da har vi noe som heter miljø- og samferdsel som ligger over oss. Der er det Lan Marie Berg som er leder. Hva tenker du om det?
2) - Så du har litt holdninger mot Lan egentlig?

I følge Arbeidsmiljøloven er det en rekke forhold en arbeidsgiver ikke har lov til spørre en jobbsøkere om. Hovedhensikten med bestemte og tydelige lover og regler er begrunnet i å hindre diskriminering i ansettelsesprosesser. I følge Likestillings- og diskrimineringsombudet er et av disse temaene “politiske spørsmål”.

Jobbsøkeren har tidligere uttalt dette om det han ble utsatt for:

- Dette er noe det mest forferdelige jeg har blitt utsatt for i arbeidslivet. Å få spørsmål om mine politiske synspunkter opplevde jeg som en invasjon av mitt privatliv, sier jobbsøkeren.

Fagforbundet på sin side har ingenting i mot at det stilles spørsmål om hva jobbsøkere mener om politisk ledelse rundt om i norske kommuner. Forbundet var også representert under intervjuet, og grep ikke inn mot spørsmålene rundt byråden.

Slik svarer leder Roger Dehlin i Fagforbundet Oslo når vi spør om dette lovlig og/eller i tråd med den praksis Fagforbundet ønsker?

- Vår oppfatning er at dette er innenfor gjeldende lov- og avtaleverk, offentlige arbeidsplasser er under politisk ledelse. I forhold til disse intervjuene det her refereres til, ble det drøftet med kandidatene hvorvidt det kan by på utfordringer å jobbe under en politisk ledelse. Dette anser vi for relevant og som noe annet enn å diskutere politiske spørsmål med kandidatene. Vi vil påstå at det å reflektere over ledelse er normalt i alle sektorer vi er representert.

Fremskrittspartiet i Oslo liker kommunens praksis svært dårlig.
- Dette håper jeg inderlig bare var en engangsforeteelse, og uansett vil jeg personlig følge opp saken for å sikre at det blir det. Det er egenskaper og kvalifikasjoner som skal bety noe, ikke politisk ståsted når Oslo kommune ansetter, sier Lars Petter Solås som er 4. kandidat for Oslo FrP. 
Han bekrefter på et direkte spørsmål at han ber om at andre som har opplevd det samme om å ta kontakt.
-Jeg vil gjerne vil komme i kontakt med andre som har opplevd liknende, også hvis de vil forbli anonyme, sier Solås som kan kontaktes på larspetter.solas@oslobystyre.no.

Her er tidligere artikler i kronologisk rekkefølge:

1) http://jatilbilenioslo.no/nyheter/skte-jobb-ble-ulovlig-spurt-om-sitt-forhold-til-samferdselsbyrd-lan-berg
2) http://jatilbilenioslo.no/nyheter/avviser-at-byrdet-ber-om-at-jobbskere-sprres-om-sitt-forhold-til-lan-berg
3) http://jatilbilenioslo.no/nyheter/frp-reagere-skarpt-p-jobbintervju-skandale-rundt-byrd-bergnbspnbsp