DEBATT: Faktisk.no AS har drevet FB-sensur i det skjulte mot denne avisen også

- Faktisk.no er av de beste grunner kommet i særdeles hardt vær. Redaktør Kristoffer Egeberg ble nylig tatt med presse-etikken helt nede på knærne, da det ble avslørte at han driver med hemmelig sensur av nyhetsartikler og debattinnlegg som spres på Facebook, skriver redaktør for Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo Jarle Aabø.

Hver eneste dag på et kontor i VG-huset i Akersgata sitter det godt betalte journalister og merker saker de mener er “fake news”. Dette er artikler og debattinnlegg som blant annet Nettavisen og Dagens Næringsliv har publisert i sine kanaler og til sine til lesere.

Å kunne dele en artikkel ved å spre en link på Facebook er ikke blitt bare bare etter at Egeberg og hans stab ble hyret inn av medieselskapet Facebook. Hvis Egeberg leser noe han ikke liker, eller noe han i sin fortolkning av virkeligheten er uenig i, da kan han trykke på en av sine knapper som sørger for at 3,4 millioner nordmenn blir advart mot det Egeberg mener er “fake news”. Bildet under viser Egebergs overredaktør-makt i praksis:

Skjermbilde 2019-03-18 kl. 20.34.13.png

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er også sensurert. Det bekrefter daglig leder og redaktør Kristoffer Egeberg i en mail. Nettavisredaktør Gunnar Stavrum som opplever samme sensur-praksis skriver i et debattinnlegg at “Faktisk.no burde øyeblikkelig slutte med flaggingen av redaktørstyrt innhold, og avslutte sitt bidrag til sensuren. Faktisk helt hårreisende.” https://journalisten.no/facebook-faktasjekk-faktisk/faktiskno-bryter-viktige-medieprinsipper-nar-de-selger-seg-billig-til-facebook/354753

Også Redaktørforeningen vrir seg på redaktørkrakkene:

- Jeg skjønner godt Nettavisen reagerer på dette. Saken viser to ting: Det éne er at faktasjekk ikke er enkelt. Og dessuten viser den at Facebook ikke bare er et teknologiselskap, men et medieselskap, sier Arne Jensen, som er generalsekretær i Redaktørforeningen.

Dagens Næringsliv (DN) har blant annet fått fire debattinnlegg om elbil flagget som «usant».

DN-redaktør Amund Djuve mener Faktisk.no fraskriver seg ansvaret for hvordan Facebook benytter dere faktasjekktjenester.

– Samtidig kan ikke Faktisk.no fraskrive seg ansvaret for hvordan dette brukes på Facebook, slik Kristoffer Egeberg gjør. Egeberg kaller merkingen «Rapport av flere» en oversettingsfeil fra Facebooks side. Men når Faktisk.no stiller så høye krav til andre, må redaksjonen faktisk også stille høye krav til hvordan faktasjekkene blir brukt av Facebook. Når Facebooks rutiner for å varsle redaksjoner som flagges, ikke ser ut til å virke, er det faktisk helt utilstrekkelig av Egeberg bare for å vise til at dette er Facebooks ansvar, mener Djuve.

Å sensurere er i seg selv svært alvorlig, men når Egeberg diskrediterer artikler uten å gi beskjed til den som har publisert saken, da er avsløringen moden for svært sterke grep. Egebergs uttalelser om sin egen skandale viser en redaktør som ikke ser den samme virkelighet som resten av Norge. Hans utsagn viser en slett forståelse for hva den frie presse handler om. Hans metode som handler om å skylde på Facebook og tviste rundt begrepet “sensur” understreker at Faktisk.no er, og alltid har vært en kjøter i norsk presse.

Bak aksjeselskapet som er registrert i Brønnøysund står VG, Dagbladet, NrK, TV2, Amedia og Polaris Media. Det ekstremt mektige styre “der alle kjenner alle” og som ansetter og sparker redaktører i Faktisk.no består av:

Styreleder Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK

Gard Steiro, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG

Frode Hansen, nyhetsredaktør i Dagbladet

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør, TV 2

Tove Nedreberg, administrerende direktør i Adresseavisen og Polaris Media Midt-Norge

Anders Opdahl, konserndirektør i Amedia

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm industrier

Arne Norheim, administrerende direktør i IBM Norge

At styret og redaktør skriver følgende på egen hjemmeside om hva Faktisk.no er, minner om en forsiktig og taktisk omskriving av virkeligheten:

“Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge. Vi ønsker å bidra til en åpen, inkluderende og faktabasert offentlig samtale.”

Å sensurere artikler og debattinnlegg bak ryggen på, og i det skjulte for de som har publisert sakene, bør få store konsekvenser for både redaktør og styre. Enkelt sagt, Faktisk.no har mistet sin troverdighet og uten troverdighet har Faktisk.no ikke livets rett. Bastarden i norsk presse kan like godt stenges ned.

Skjermbilde 2019-03-18 kl. 20.39.53.png