DEBATT: - Hvorfor poster og sprer MDG-politikere jødehets i sosiale medier?

(Oppdatert 9.1) I 2017 oppstod det et grusomt øyeblikk i Nyhetsavisens Ja til bilen i Oslos korte historie. Vi hadde nettopp startet vårt prosjekt på Facebook, da et svin klarte å begå jødehets som en leserkommentar i våre spalter. Hetsen slettet vi på under to minutter. I 2019 sprer MDG´ere samme jødehets i sine sosiale medier. Hvorfor? Svaret finner du helt til slutt i denne artikkelen.

Herr Nilsen (11).jpg

Som kjent for våre mange tusen lesere tar vi hets og hat på alvor, og våre 15 moderatorer sletter upassende kommentarer raskt og effektivt. Som også kjent kan ikke kommentarfelt på Facebook forhåndsmodereres.

I vår spede barndom for to år siden opplevde vi noe vi trodde ikke var en mulighet en gang. En leser postet et innlegg utstyrt med et bilde av norske jøder på vei til gasskammerne i Tyskland. Heldigvis ble det lynraskt sett av en av våre moderatorer som slettet jødehetsen og blokkerte mannen bak det utilgivelige. Faren over?

Med grønne fanatiske MDG´ere bak datamaskinene skulle det snart vise seg at faren var alldeles ikke over. En eller annen hadde sett samme innlegg, og rakk og ta en skjermdump av det jødehetsene innlegget. Deretter snudde vedkommende seg rundt og sendte det til bystyrerepresentant Eivind Trædal.

Trædal er som kjent ikke vanskelig å be, men denne gangen gikk han lenger enn langt. Trædal postet like godt det raskt slettende jødehetsene innlegget i sine egne sosiale medier. Med triumf kunne kan fortelle at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo drev med hets av jøder.

Selv om Trædal visste godt at innlegget var slettet hadde han tydeligvis et sterkt ønske om å sverte en nyhetsavis ved å re-publisere et slettet innlegg. Samtidig videreførte Trædal hetsen mot jødene, og det fikk som konsekvensen at han også ble blokkert fra våre spalter.

MDG har startet 2019 med samme ufine metode som de brukte i 2017. Sterkt tiljublet på Twitter fra MDGs sentrale politiker Shoaib Sultan postet kommunearkitekt i Oslo og MDG-medlem Kristian Vea det gamle jødehetsene innlegget på sin twitterkonto nylig. Vea skrev i tilknytning til hans re-post av jødehetsen at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo derfor er en hets- og trakasseringgruppe.

Skjermdump fra MDG.

Skjermdump fra MDG.

Via pressen er vi gjort kjent med at MDG`ere har vært dyktige skjermdumpere og de har foret journalister med “upassende leserkommentar”, (ikke i nærheten av jødehets), som bevis for sine teorier. Samtlige “upassende leserkommentar” ble like raskt fjernet som den jødehetsende. Så langt er det kun nyhetsjefen i Klassekampen som har latt seg lure til å sette dette på trykk.

Debattene på FB er et problem for alle. Hos NRK og TV2 var hele 10 prosent av leserkommentarene hatefulle, da det ble undersøkt av diskrimineringsombudet. Les mer om dette her:

https://www.aftenposten.no/kultur/i/VRRdk1/En-av-ti-ytringer-pa-NRK-og-TV-2s-Facebook-sider-er-hatefull

MDG har også hatt store problemer med sine egne FB-vegger, særlig da samferdselsbyråden kunngjorde sin graviditet. I følge partiet måtte de fjerne flere hundre “upassende leserkommentarer”. Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo har selvfølgelig skjermdumper av spetakkelet på MDGs FB-vegger, men vi publiserer aldri disse. VI forstår at det ikke er MDG selv som står for hetsen, og at innleggende er uønskede siden de slettes. Så hvorfor republiserer MDG gamle, uønskede og slettede leserkommentarer? For oss er dette en ufin og manipulativ metode.

IMG_6396.jpg

Link til Facebookgruppen “Ja til bilen”:

https://www.facebook.com/groups/1933028693604872/

Kristian Vea er arkitekt og er sterkt involvert i Aå-byrådet prosjekt “Bilfritt byliv” som fast ansatt i Oslo kommune. Vi anbefaler Vea å gjøre et skarpt skille mellom hovedinnlegg og kommentarfelt når han vurderer en FB-aktør.

Kristian Vea er arkitekt og er sterkt involvert i Aå-byrådet prosjekt “Bilfritt byliv” som fast ansatt i Oslo kommune. Vi anbefaler Vea å gjøre et skarpt skille mellom hovedinnlegg og kommentarfelt når han vurderer en FB-aktør.