HVORFOR STJELER LAN MARIE BERG EN LASTESYKKEL?

Skjermbilde 2019-08-22 kl. 14.52.43.png

I går stjal MDG-byråd Lan Marie Berg en lovlig parkert lastesykkel på Egertorget i Oslo. Finn frem “popcorn” og les den alvorlige og elleville historien.

snø vei (35).jpg

Jeg sitter hos Brasserie France og spiser lunsj sammen med en journalist, og vi skal egentlig kun snakke musikk. Så ringer telefonen. Den handler om vårt prosjekt Lån Lastesykkel på Egertorget. www.lanlastesykkel.no.

- Du, jeg så nettopp to karer i arbeidsklær som trillet deres lastesykkel bortover Karl Johans gate.

- I huleste, utbryter journalisten, mens jeg bryter opp fra bordet og runder raskt hjørnet i Øvre Slottsgate og ser at lastesykkelen som har stått lovlig parkert på torget siden påske var søkk borte. Som en ør høne flakser jeg rundt og sjekker med folk om noen har sett skurkene.

- Jeg tok et bilde av de som stjal lastesykkelen, sier plutselig en hobbyfotograf. Sekunder senere går vi på Facebook. (Les tekst videre i bildet).

Skjermbilde 2019-08-22 kl. 13.16.22.png

Responsen kommer både raskt og massivt.

Skjermbilde 2019-08-22 kl. 13.20.27.png

Steen & Lund er Norges største gartnerbedrift og har en rammeavtale med Oslo kommune. I fjor gikk selskapet på en økonomisk gigantsmell. Selv om selskapet tjente 630 millioner kroner, surret ledelsen så mye med driften at underskuddet ble på hele 69 millioner kroner.

Klokken 13.23 tikker det inn en sms til Steen & Lunds markedssjef. (Les tekst videre i bildene under).

IMG_058m8.jpg
IMG_0589.jpg
IMG_0590.jpg

Å få snakke med ansatte i Bymiljøetaten er ikke lov, men denne ettermiddag vil vår herre at det skal skje et mirakel. Bymiljøetaten sentralbord deler villig vekk mobilnummeret til Stenerud og vi er i gang.

Hun trives svært lite når hun får spørsmålet, hvorfor har du stjålet lastesykkelen vår, og hun snakker i vei om reklamesykkel og ulovligheter. Vi som hører samtalen skjønner fort at dette neppe er hennes skyld, og vår mistanke blir raskt bekreftet:

- Vi har fått en politisk beskjed, sier Stenerud og forteller at lastesykkelen nå står på et lager på Sørenga.

“En politisk beskjed” heter i denne saken Lan Marie Berg. MDG-byråden er Bymiljøetatens øverste sjef og når Berg sier “stjel den sykkelen”, da må Stenerud hoppe, noe altså også Steen & Lund velger å gjøre.

For å tydeliggjøre alvoret, og ikke minst sikre verdier ved et eventuelt forsikringsoppgjør, forteller vi Stenerud at klokken 14.00 må vi dessverre melde inn tyveriet til politiet, hvis ikke den slippes ut av fangenskapet på Sørenga.

Stenerud liker situasjonen enda mindre, og før vi avslutter samtalen utbryter hun noe jeg raskt noterer ned på den franske restaurantens papirduk:

- Vi har ikke noen glede av denne sykkelen.

IMG_0569.jpg

Klokken 14.04 sier det pling i min telefon. Stenerud er tilbake.

Skjermbilde 2019-08-22 kl. 14.39.31.png

Alle kan litt om lover og regler vet at ingen trenger en kommunes tillatelse til å eie eller sette fra seg en sykkel. Vi har i tillegg grundig sjekket reglene for lastesykler, som altså er å betrakte som en vanlig sykkel uansett lengde, bredde eller tyngde. Er du lastesykkel-eier kan du sykle hvor du vil og parkere hvor du vil, så fremt ikke grunneier har skiltet “Parkering forbudt for sykler”.

Lan Marie Berg er også den som har gitt mange millioner kroner til rike privatpersoner og bedrifter med kjempeoverskudd i form av lastesykkel-støtte. Senest i sommer ga hun nye millioner til 188 lastesykler. Vår lastesykkel fikk også tilsagn om 10.000 kroner, men vi trakk søknaden av hensyn til de som betaler skatt.

Så hvorfor stjeler “samferdselsministeren” i Oslo en lastesykkel? Det må nesten Lan Marie Berg svare på selv, og hennes forklaring er selvfølgelig velkommen i våre spalter. I mellomtiden kan jo vi diskutere kriminalitet, ytringsfrihetens vilkår og politikeres myndighetsmisbruk?

Her er dagsferske bilder av lastesykkelen som når står den den skal stå, riktignok med ny lås som vi skattebetalere har betalt. Ta gjerne en selfie sammen med “kjendisen” neste gang du går forbi.