DEBATT: - Lan Marie Berg som byrådsleder blir den største katastrofe

Lan Marie Berg brøler foran Stortinget.

Lan Marie Berg brøler foran Stortinget.

Blir MDG Oslos største parti på rød side, seiler Lan Marie Berg opp som en soleklar byrådsleder. Hennes omdømme er så skakkjørt at ingen annen politiker har hatt et verre utgangspunkt for å “ta over Oslo”.

Hun er 32 år. Minimal politisk bakgrunn og en utdannelse som handler om alt annet enn å ha hovedansvaret for 70 milliarder kroner og 680.000 innbyggere. Hennes agenda er kun klima, og hun tror at Oslo med mikroskopiske klimautslipp skal redde hele verden bare bilen parkeres for godt.
Hva hun mener om de viktige tingene som skole og eldreomsorg er det ingen som aner noe om. Bergs religiøse og kommunistiske overbevisning gjør henne til Norges mest smalsporede politiker.

IMG_2805.jpg

Vasser i skandaler
Siden 2015 har Lan Marie Berg levert den ene politiske skandalen etter den andre. Siste omdømmeskadelige sak handler om hennes ansvar for at hennes etat har brutt Arbeidsmiljøloven nesten 600 ganger. Denne saken isolert sett er så ille at Berg burde frivillig trukket seg som samferdselsbyråd, eller blitt sparket på dør av Raymond Johansen som omtaler seg selv som garantisten for et godt arbeidsmiljø. Men, neida. Makta rår, og mens Veiro-sjefen ble dømt til ni måneders fengsel, kan altså Berg bli byrådsleder i Oslo.

Foto: Thomas Ekström

Foto: Thomas Ekström

Den mislikte
Å være dårlig eller godt likt er politkernes største problem og utfordring. Lan Marie Berg er sterkt mislikt i Oslo. Hun har lagt seg ut med flertallet. Ikke bare lagt seg ut, hun har oppført seg på en måte som ikke bare gjør henne mislikt, men et stort flertall forakter henne. Ikke som person, men hennes politiske ideologi som skaper prikker i gatene, svindyre utekontorer og farger byen rød asfalt for de få, oppfattes av mange som et totalitært overgrep.

Foto: Monica Løvdahl

Foto: Monica Løvdahl

Gjelder ikke for henne
Lan Marie Berg harryhandler på Svinesund, nyter solen på strender i Mexico og flyr gjerne til Essen for å motta en miljøpris. Hennes dobbeltmoral og fullstendig fravær av sammenheng mellom liv og lære er så åpenbar for folk flest at sosiale medier i fire år har flommet over av ramsalt kritikk mot Berg. Når folk på østkanten ser at parkeringsplassene i gatene forsvinner til fordel for sykkelfelt som nesten ingen bruker er det like åpenbart at folk blir forbannet og lar det komme til uttrykk på Facebook.

Lan Marie Berg har møtt all kritikk med følgende påstand:

- Jeg blir hetset.

Til den påstanden er det bare en ting å si. Den som velger å bli politiker skal og må tåle den hardeste kritikk. Politikere som drar hetse-kortet har egentlig ingenting i politikken å gjøre. Og de politikere som har en viss klokskap klarer meget fint å skille mellom ytringfriheten og brudd på straffeloven. Det skille har Berg aldri brydd seg om å respektere eller forstå. Hun mener at alle som taler henne i mot bedriver kun hets og hat.

Foto: Monica Løvdahl

Foto: Monica Løvdahl

Den farlige politiker
Bergs omdømmekapital er svært bunnskrapt få dager før valget som kan gjøre henne til byrådsleder. Alt tyder også på at Berg ikke har evner eller talent nok til å bli en byrådsleder som folket kan respektere. På rådhuset blir hun omtalt som naiv, enkel og grønn-manisk. Hvordan skal Berg med 600 brudd på loven i en etat som kun sorterer søppel makte å utføre en trygg styring av skolen, eldreomsorgen og kommunens finanser?

Foto: Julie Ness

Foto: Julie Ness

Skandalene kommer
Å spå noe er som regel dumt, men blir Berg byrådsleder kommer hun til å gå på langt større smeller enn å forurense drikkevannet, forgifte Nordmarka, massakrere friske trær i sentrum og gjøre livet for de som er dårlig til beins enda verre. For pressen burde Berg bli en fest, hvis pressen gidder å følge med på hva som skjer i landets hovedstad. For befolkningen i Oslo blir Berg den største katastrofe. For Berg selv innebærer det kun en ting. Å bli enda mer upopulær. Lanskam blir kjennetegnet for de neste fire år i vår hovedstad.

Foto: Monica Løvdahl

Foto: Monica Løvdahl