MDG: Oslo skal bli gatekunstby i verdensklasse overvåket av gatebetjenter

MDG går til valg på å ansette hundrevis, kanskje tusenvis av mennesker som skal kontrollere fortau og sykkelveier. Samtidig lover det ekstremt radikale partiet å kjøpe inn minst 100 gatekunstverk innen fire år.

Nord-Koreansk gatebetjent. Se flere bilder lenger ned.

Nord-Koreansk gatebetjent. Se flere bilder lenger ned.

Et land, uten sammenligning forøvrig, som nærmest er verdensberømt for sine gatebetjenter er Nord-Korea. Der er både kvinner og menn i legendariske blå uniformer plassert ut i nesten hvert eneste gatekryss for å overvåke fotgjengere, syklister og de få bilene som ruller rundt i hovedstaden Pyongyang og andre byer.
Samtidig som de overvåker trafikken følger Kim Jong-uns medarbeidere nøye med på alt annet som skjer og rapporterer løpende inn alt som kan smake mistenksomhet.

Hvordan MDG ser for seg farger på uniformer og hvilke fullmakter trafikkovervåkerne skal ha fremkommer ikke av programmet.

- I en by der det til enhver tid pågår omfattende anleggsarbeider er det viktig å sikre fraemkommelighet for alle trafikantgrupper. Derfor vil vi ha ha gatebetjenter som kontrollerer at fortau, sykkelveier, kryss og passasjer til en hver tid er åpne, oversiktlige og trygge, heter det i MDGs valgløfte.

MDGs byråder er allerede kjent for sin store interesse for gatekunst og byrådet har fått mye kritikk etter at byråd Hanna Elise Marcussen (MDG) gikk til innkjøp av kunstverket “Shall we dance” av Marisa Ferreira. Byråden betalte 100.000 kroner for installasjonen som er plassert ved Akershus festning. Kunstverket som skal fjernes i 2019 skulle gi Oslos befolkning ” bevegelse og lyd i gata, nå som bilene er borte. Lyden kommer ut av en gammel parkeringsautomat”, ifølge Marcussen.

Herr Nilsen (4).jpg

I neste bystyreperiode lover MDG sine velgere at nå skal 100 nye gatekunstprosjekter realiseres i Oslo. Hva kostnadsrammen er vet vi ikke, men legger de grønne seg på en innkjøpsgrense på 100.000 kroner koster MDGs kunstprosjekt skattebetalerne 10 millioner kroner.

Dette tallet er svært usikkert, og trolig handler MDGs gatekunstprosjekt om langt flere millioner kroner.

Slik omtaler MDG sitt valgløfte:

En gatekunstby i verdensklasse

Gatekunsten rundt omkring i byen gir glede og opplevelser i hverdagen og bygger lokal stedsidentitet. De Grønne har fått gjennomslag for en handlingsplan for gatekunst, men det er fortsatt en lang vei å gå før Oslo blir en ekte gatekunstby. Vi vil etablere et senter for gatekunst, og legge til rette for flere malevegger og gjerder i hele byen. Det skal realiseres minst 100 gatekunstprosjekter i løpet av bystyreperioden.

1077194_10201225378310168_955121234800782307_o.jpg